27 Mei 2018: Vroeg uit de veren want de slowboat vertrekt om 08:00 uur. We verlaten Luang Prabang met een beetje een wrang gevoel. Dit is echt wel een heel leuk chilly stadje waar je makkelijk enkele ontspannen dagen kunt doorbrengen. Heel veel leuke restaurantjes en barrekes, soms in verborgen hoekjes, dus echt leuk verkennen, vooral als je ook een fiets ter beschikking hebt.

We zijn ruim op tijd aan de slowboat. We nemen de public slowboat, toeristen en locals dooreen. We moeten een heel stuk naar beneden en ze zijn de trap aan het herstellen, dus het is een beetje behelpen met al onze bagage.

We hadden gehoopt dat ie niet vol zou zitten, maar dat was ijdele hoop. De boot zit zo goed als vol. We vertrekken dan ook nog eens met bijna een uur vertraging.

Stroomopwaarts moeten we richting Houay Xay, aan de grens met Thailand. Een tocht van 2 dagen. We overnachten in Pakbeng, waar we in de luxueuze Sanctionary lodge verblijven als voorbereiding op onze Gibbon Experience, waar het heel wat minder zal zijn.

De Mekong geeft ons nogmaals een mooie kijk op de prachtige natuur van Laos. Prachtige zichten, mooie tafereeltjes naast het water, kleine dorpjes op de oever. Anderzijds is het wel lang varen, zo’n hele dag. Je zit op die boot in oude busstoelen die ze op houten balkjes plaatsen en die je dan kan zetten zoals je wil, maar niet als de boot vol is.

Af en toe stoppen we op de meest onmogelijke plaatsen om volk op of af te laten. Na een lange dag varen arriveren we omstreeks 18:30 uur in Pakbeng. We worden aan de pier opgehaald en kunnen vervolgens verademen in de Sanctuary Pakbeng. Als enige gasten worden we koninklijk bediend. Ons diner nemen we hier ook. Daarna op ons terras genieten van het uitzicht over de Mekong in de schemering van de volle maan.