26 Mei 2018: Ontbijten aan de oever van de Nam Khan verveelt nooit, en het ontbijt van ons Guesthouse is simpel maar prima met desgewenst veel fruit.

De Scoopyi moet vandaag weer dienst doen want de Pak Ou Cave staat op het programma. Eerst de brug over die vlak bij ons guesthouse ligt. Het is een brug enkel voor scooters en fietsers. Zoals veel bruggen hier is de ondergrond in hout en over de dwarsbalken liggen 4 planken naast elkaar in de langsrichting.

Daarna de hoofdweg op en richting Caves. Wanneer we moeten afdraaien blijkt de volledige weg naar de cave onverhard en zijn ze deze weg aan het herinrichten. Met de Scoopyi, die prima rijd, maar niet echt geschikt is voor 2 mensen van onze gewichtsklasse, is het echt bonken over deze weg.

De caves zijn aan de overzijde van de Mekong. Het is hier weer een klein dorpje waar we tickets voor het veer moeten nemen. Ze noemen dit een women’s village. Het viel wel op dat hier voornamelijk vrouwen en kinderen rondliepen. Klein bootje op en naar de Caves. Die bestaan uit een Under en Uppercave waarin een heleboel Boeddabeeldjes staan. Niet echt de moeite. Hier wel heel veel bedelende kleine schattige kindjes, zodat we het niet kunnen laten hier nog eens de goedzak te spelen.

Die upper cave was anderzijds weer een heel stuk klimmen. En voor de verandering is het ook weer eens verschrikkelijk heet en luchtvochtig waardoor het lijkt of we beiden juist uit de douche komen.

Maddy lukt erin een groepje Maleisiërs, dat met een gehuurd busje tot hier was gereden, te overtuigen haar mee te nemen tot op de verharde weg. Hierdoor kan de scoopyi eens tonen wat ie kan.

Onderweg passeren we nog Whiskeyvillage. Een onooglijk dorpje waar ze rijstwijn stoken en waar alle huizen omzeggens een winkeltje hebben van ofwel stoffen, die ze zelf met de hand weven aan het weefgetouw, ofwel flessen drank. Bijzonder aan die flessen dat er in sommige een soort van slang zit, in andere een schorpioen. We hebben er geen gekocht en ook niet geproefd.

Vanavond laten we ons eens gaan voor onze laatste avond in Luang Prabang. We vinden een leuk restaurantje waar ze prima Australische steak serveren. Echt een aanrader om eens iets anders te eten dan Aziatisch. In de hoofdstraat: Sena restaurant. Ook hele lekkere wijn trouwens.