20 Mei 2018: Vandaag plannen we een verkenning van de onmiddellijke omgeving van Vientiane met als hoogtepunt, en ook het verst gelegen, het Bhudapark.

We huren een scooterke, tanken hem vol (benzine kost hier omgerekend 0,10 € de liter), en vertrekken in de richting van de triomfboog (Patuxai). Het is een replica van de Arc de Triomphe in Parijs. We klimmen naar boven en hebben zo een zicht over Vientiane, waar geen hoogbouw is. Het zicht is niet echt spectaculair en het is weer verschroeiend warm. Gevoelstemperatuur ligt een pak boven de 40 °.

Naar de gouden stupa (That Luang), een belangrijk boeddistisch bouwwerk. Op weg er naartoe worden we tot onze verbazing tegengehouden door een agent op een scooter. We moeten hem volgen tot aan een Politiekantoortje. Aan een rood licht zouden we stilgestaan hebben op het zebrapad. Klopt gedeeltelijk, maar we waren wat vooruit gereden om plaats te maken voor rechtsafslaand verkeer dat hier door het rode licht mag rijden. Na wat gepalaver krijg ik mijn rijbewijs terug en mogen we zonder boete onze weg verderzetten.

De stoepa staat op een groot domein met verscheidene tempels en een grote gouden liggende boeda. Leuk eens gezien te hebben, maar het is eigenlijk de achterliggende geschiedenis die interessant is.

Nu naar Budapark. Een eindje rijden want we moeten nu onder de Friendshipbridge waar we eerder zijn overgereden bij het passeren van de grens. We vinden het park aanvankelijk niet en door wegenwerken is het hier een vrij stoffige bedoening. Uiteindelijk komen we toch terecht. Het park bestaat uit een verzameling beeldhouwwerken die oud lijken maar het niet zijn. Het is wel een leuke verzameling en mooi uitgestald op een al bij al kleine ruimte.

Terug naar ons Hotel waar we even bekomen van onze daguitstap om daarna een lekker hapje te gaan eten.

Even vermelden dat we miljonair zijn geworden in Laos. Bij het wisselen van 100 € krijg je ongeveer 1.000.000 Laotiaanse Kip in return.

De Laotianen die we tot hiertoe hebben gezien zijn echt wel heel vriendelijk maar tegelijk ook heel terughoudend. Ze verstaan omzeggens geen enkele andere taal en als je iets vraagt lijkt het of ze schrik hebben om in te gaan op je gesprek of vraag. Pas na wat aandringen en wanneer ze begrijpen wat je bedoelt veranderen ze en helpen ze je vriendelijk verder.